Blog

První rok fungování Nadačního fondu Simony Kijonkové

16. 3. 2023 7:00

Loni v březnu jsme spustili Nadační fond Simony Kijonkové, který převzal záštitu nad dobročinnými aktivitami Zásilkovny a celé skupiny Packeta. Jak si NFSK po roce stojí a jak jsme oslavili první narozeniny fondu? Pojďte se podívat!

Během prvního roku své existence věnoval Nadační fond Simony Kijonkové na podporu charitativních aktivit téměř 4,5 milionu korun. Loni jsme částkou 2,9 milionu podpořili více než 60 projektů zaměřených na pomoc lidem, především pak dětí v nouzi nebo se zdravotními komplikacemi.

Předání výtěžku projektu Nedoklubko, které se zaměřuje na pomoc rodičům s předčasně narozenými dětmi
„Nejvíce projektů, které jsme loni podpořili, bylo zaměřených na děti –⁠ do této oblasti směřovala částka přes 2 miliony. Nejčastěji náš příspěvek putoval na úhradu mzdových nákladů, ve druhé polovině roku pak v souvislosti s inflací přibylo žádostí i na úhradu zvýšených nákladů na nájemné a energie.”
Barbora Bachmeierová
Ředitelka NFSK
Předání šeku Nadačnímu fondu Zdeňky Žádníkové, který se stará o zpříjemňování nemocničního prostředí na dětských odděleních. Peníze budou využity na barevnou výmalbu ve FN Motol

Zvýhodněná doprava pro ty, co to potřebují

Fond ve spolupráci se Zásilkovnou a celou skupinou Packeta realizuje pro dobročinné organizace také dopravu zásilek za zvýhodněnou cenu. Celková hodnota poskytnuté dopravy loni činila 1,5 milionu korun.  

Předání výtěžku charitativní sbírky, do níž přispívali kolegové ze Zásilkovny. Oděvy jsme předali moderátorce Noře Fridrichové do jejího dobročinného projektu Šatník

Vozíme humanitární pomoc na Ukrajinu

NFSK si vzal pod svá křídla také koordinaci humanitární pomoci, kterou Zásilkovna převáží do válkou zasažené Ukrajiny. Spolu s humanitární organizací ADRA jsme vypravili přes 35 kamionů s více než 700 tunami materiální pomoci. „Hned na začátku války jsme se spojili právě sADROU, se kterou jsme v minulosti již spolupracovali například na pomoci odstraňování následků ničivého tornáda na Moravě, a velice rychle nastavili funkční procesy tak, aby pomoc byla co nejefektivnější a rychlá. Naše spolupráce trvá nepřetržitě,“ doplňuje ředitelka NFSK Barbora Bachmeierová.

“Pomohli jste nám udělat děti šťastné”

Nadační fond Simony Kijonkové oficiálně zahájil svou činnost na konci března 2022. Od té doby přijal více než 100 žádostí. Fond se orientuje na podporu neziskových organizací, a to v rámci stanovených 3 pilířů podpory:

  • znevýhodněné děti
  • rodiče samoživitelé
  • technologie usnadňující život lidem v nouzi.

Mezi projekty, které NFSK podpořil, patří například Pomozte dětem – celorepublikový sbírkový projekt s maskotem žlutým Kuřetem na přímou pomoc ohroženým a znevýhodněným dětem, organizace Nedoklubko pomáhající rodinám předčasně narozených dětí či Mobilní hospic Ondrášek s projektem na zajištění dětské mobilní hospicové péče. “Těší nás, když nám do fondu po schválení podpory přijde hezké poděkování. Za všechny bych uvedla poděkování od ředitelky organizace Diacel Písek: Děkujeme moc. Pomohli jste nám udělat děti šťastné”, uzavírá ředitelka fondu.

Předání šeku projektu Pomozte dětem

V rámci pilíře “technologie usnadňující život lidem v nouzi” podporujeme mimo jiné třeba spolek Silou hlasu, jehož posláním je naučit osoby s poškozením jemné motoriky horních končetin ovládat počítač hlasem v bezplatném kurzu, a tím jim pomoci se alespoň částečně zapojit do běžného života. 

Nadační fond Simony Kijonkové spolu s DKV Mobility předal spolku Silou hlasu palivovou kartu na zvýhodněné tankování pohonných hmot. Často totiž dojíždí za hendikepovanými klienty

NFSK oslavil rok...

…a my jsme na počest ročního výročí oblékli náš Z-BOX u pražské centrály Zásilkovny do nadačního hávu.

Kam dál? Přehled všech organizací, kterým jsme pomohli, najdete na webu NFSK.cz. Vybrané příběhy pro vás píšeme na náš blog do rubriky CSR.


Sdílet:

Rubriky