Blog

Co je clo a jak dlouho trvá celní řízení

23. 10. 2023 14:00

Pokud s námi posíláte zásilku mimo Evropskou unii, setkáte se s několika výrazy, které vám nemusí být známé. V tomto článku se proto důkladněji podíváme na zoubek tomu, co je clo. Zároveň si přiblížíme, co očekávat od celního řízení a jak dlouho může trvat.

Co je clo:

Clo (nebo-li celní poplatek) je částka vybíraná státem při přechodu zboží přes celní hranici. Stát nebo skupina států jej používá jako tzv. ochranářský prostředek (země tak chrání svůj vnitřní trh před zbožím z okolních zemí). Vybírání cla kontroluje celní správa daného státu a upravuje je celní zákon.

Co to v praxi znamená:

  • Zásilky mířící z České republiky mimo Evropskou unii podléhají místnímu celnímu řízení (vyměření celních poplatků a DPH).
  • U specifického zboží je potřeba vyřídit i další dokumenty, např. v případě zásilek do USA je nezbytné vyřídit FDA.

Jak postupovat:

1. K zásilkám doručovaným mimo Evropskou unii je proto vždy nutné přiložit fakturu nebo proforma fakturu či prohlášení o hodnotě zboží

Přiložené dokumenty by měly obsahovat:
  • údaje o prodávajícím a kupujícím
  • popis zboží
  • množství
  • hodnotu

2. Také je potřeba znát jejich celní (HS) kód (8místné označení obchodovaného zboží), který vypovídá o jejich celním zařazení. K tomu je potřeba mít následující informace:

  • o jaké zboží se jedná
  • z jakého materiálu je vyrobené

Podle těchto ukazatelů se dohledáte správný kód v TARIC Consultation. V TARICu se zboží rozděluje do jednotlivých kapitol (první dvě číslice) a následně se upřesňuje pro export na 8 míst (pro import je to 10 polí).

 

Celní řízení - vše co je potřeba vědět když posíláte balík

Jak dlouho trvá celní řízení:

Záleží na tom, kam se zásilka posílá a o jaký typ proclení se jedná. Přesnou lhůtu tedy nelze garantovat. Avšak pokud jsou všechny náležitosti ze strany odesílatele při objednání přepravy vyplněny v pořádku a zásilka není zastavena Celním úřadem ke kontrole, nedochází ke zdržení.

Kde najdete další informace:

Chystáte se s námi začít spolupracovat?

Paráda, to máme velkou radost! Podání zásilek se Zásilkovnou je velmi jednoduché. Náš systém vás při zadání přepravy navede nebo upozorní, jaké informace od vás potřebujeme, aby mohly být balíky odeslány. S celním řízením vám pomůžeme a v případě potřeby vám poradíme, co a kam je potřeba doplnit.

Další informace k celnímu řízení najdete na našem webu v sekci Celní deklarace.

Už s námi zásilky posíláte a potřebujete poradit?

Pokud s námi spolupracujete, doporučujeme prostudovat si dokument Důležité informace k zásilkám mimo EU. Najdete v něm základní informace ohledně poplatků a nastavení možnosti odeslání zásilky pro jednotlivé destinace.

Pokud byste si nevěděli rady, ozvěte se nám na e-mail customs@packeta.com. Poradíme vám ohledně konkrétního clení.


Sdílet:

Rubriky