Blog

Už potřetí jsme partnerem Remobilu v kampani Recykluj mobil

4. 3. 2024 14:09

Startuje třetí ročník kampaně Recykluj mobil s cílem zvýšit recyklaci starých a nepotřebných mobilních telefonů. Se Zásilkovnou je to snazší, než byste čekali, a navíc zdarma.

Recyklace a jiné využití nepotřebných mobilů významně šetří naše životní prostředí. A proto nezisková společnost Remobil přichází už se 3. ročníkem kampaně „Recykluj mobil“

S logistikou i tentokrát pomáhá Zásilkovna. Ambasadorkou kampaně „Recykluj mobil“ je herečka a moderátorka Simona Babčáková

Věděli jste, že...

Každou vteřinu se celosvětově prodá 57 mobilních telefonů, v Česku ročně 3 miliony telefonů. Až 12 000 000 nepotřebných mobilů je v Česku v hibernaci, tedy odložených v šuplíku.

Co se s mobilním telefonem stane, když už je zastaralý a uživatel ho přestane používat?

Tak jako ve většině ostatních států v Evropě končí mobilní telefon nejčastěji odložený někde v domácnosti bez jakéhokoliv využití a smyslu. Přitom často mají tyto mobily značný potenciál být využity např. na náhradní díly nebo na recyklaci.

Vraťte starý mobil snadno a zdarma přes Zásilkovnu

V období od 1. 3.–31. 3. může každý do Remobilu zdarma poslat svůj starý nebo nepotřebný mobil.

Jak na to?
  • Mobilní telefon zabalte do krabičky, a zajistěte jej např. novinami proti pohybu.
  • Krabičku důkladně přelepte lepící páskou.
  • Pak už jen stačí balíček odnést na jakékoliv podací místo Zásilkovny a sdělit obsluze bezplatný kód 98 765 259.

Proč má recyklace mobilních telefonů smysl

Pro Zásilkovnu a celou skupinu Packeta je klíčové, aby podnikání respektovalo životní prostředí. Jsme proto náležitě pyšní, že jsme již třetím rokem partnerem kampaně Recykluj mobil, jejíž koncept je pro nás inspirativní. Vážíme si toho, že si nás Remobil již potřetí vybral jako partnera a máme velkou radost, že můžeme poskytnout naši hustou síť výdejních míst tomuto projektu. Cílem je opět sesbírat co nejvíce telefonů, které nám doma leží v šuplíku a tím minimalizovat negativní dopady výroby mobilních telefonů na životní prostředí. Z každého odevzdaného telefonu jde 10 Kč pro spolek SILOU HLASU, který Zásilkovna dlouhodobě podporuje. Vybrané prostředky budou použity na zajištění osobní asistence,“ komentuje Tomáš Bzirský, Head of Marketing skupiny Packeta.

I jeden odevzdaný mobil může pomoci! Konkrétně se jedná například o úsporu 36,7 litrů vody nebo 2,6 kilogramu ekvivalentu CO₂. To sice nejsou nijak ohromující čísla, ale za minulý rok se v projektu Remobil takto podařilo sebrat krásných 35 852 mobilů, což v přepočtu znamená už přes milion litrů vody a necelých 10 tun ekvivalentu CO₂. Takže když se spojí síly můžeme díky recyklaci vrátit zpět mnoho surovin, které se použijí pro výrobu a není je třeba znovu těžit. Navíc oblíbené pobočky Zásilkovny jsou doslova na každém rohu, takže odevzdání je velmi jednoduché. Budeme rádi, když široká veřejnost opět využije měsíc březen k jarnímu úklidu a pomůže tak přírodě i potřebným lidem. Celé toto období je odesílání balíčků s mobily pro lidi i naši neziskovou organizaci bezplatné, za což patří Zásilkovně velký dík“ vysvětluje Jiří Šmejkal, Manažer projektu Remobil.

I naši zaměstnanci posílají své nepotřebné mobily dál

Do recyklace mobilů, které už nám neslouží, se zapojují i naši zaměstnanci.

Díky spolupráci s Remobilem mají poprvé přímo v naší pražské centrále k dispozici speciální sběrný box, do kterého mohou telefony odevzdávat. 

Recyklací mobilních telefonů šetříme jednak přírodní zdroje a snižujeme množství odpadu, ale pomáháme také snížit potřebu výroby nových zařízení a tím snižovat i emise skleníkových plynů spojené s jejich výrobou.

V současné době je podíl recyklace a jiného využití nepotřebných mobilních telefonů v ČR (ale i obecně v Evropě či ve světě) velmi nízký a je odhadován na asi 10 %.

Pokud mobilní telefon skončí na skládce odpadu, pak dochází k uvolňování toxických látek do životního prostředí. Podle vědeckých studií až 40 % nebezpečného olova na skládkách odpadu pochází z elektrického a elektronického odpadu. Výroba mobilních telefonů má velké negativní dopady na naše životní prostředí.

Jednou z možností, jak snížit či kompenzovat tyto negativní dopady na životní prostředí, je právě zvýšit využití nepotřebných mobilů, které má skoro každý z nás doma.


Sdílet:

Rubriky