Blog

Nová pravidla DPH pro e-commerce

2. 10. 2021 7:00

Očekávaná novela zákona o DPH vstoupila v účinnost!

Dlouho očekávaná novela českého zákona o DPH, která zavádí nová pravidla pro oblast e-commerce, vstoupila v účinnost k 1. 10. 2021.

Jak jsme vás již informovali, od 1. 7. 2021 se v rámci EU změnila pravidla DPH pro přeshraniční prodeje zboží na dálku a pro výběr DPH u zásilek malé hodnoty dovezených do EU ze třetích zemí. Česká republika neimplementovala zmíněná pravidla včas, a proto bylo dočasně možné využít přímého účinku směrnice EU a současně využít dosavadního osvobození od české DPH u zásilek dovezených do ČR, jejichž hodnota nepřesahovala 22 EUR. S účinností novely zákona o DPH od 1. 10. 2021 toto dočasné osvobození pozbývá platnosti a Česká republika je tak nyní ohledně pravidel e-commerce v souladu s novou evropskou legislativou.

Změny pravidel se týkají zejména:


• zrušení dosavadních limitů pro povinnou registraci v rámci EU při prodeji zboží na dálku,
• možnosti využití režimu jednoho správního místa, tzv. One Stop Shop (OSS), pro účely přiznání a placení DPH za všechny země EU,
• zrušení osvobození od DPH u dovozu zásilek malé hodnoty do 22 EUR ze zemí mimo EU a možnosti využití nových zjednodušených celních režimů,
• nových povinností pro platformy (tzv. marketplaces).

Pokud se vás týká problematika zasílání zboží do jiných členských zemí EU nebo problematika dovozu zásilek ze třetích zemí koncovým zákazníkům, jejichž hodnota nepřesahuje 150 EUR, a pokud ještě nejste registrovaní v novém režimu jednoho správního místa (OSS), doporučujeme vám tuto problematiku začít rychle řešit a podniknout potřebné kroky.


TIP: Informace o nových pravidlech pro oblast e-commerce naleznete také na stránkách Finanční správy.

Kam dál? Podívejte se na náš webinář „Nová pravidla DPH pro e-commerce“ a zjistěte, co se pro provozovatele e-shopů mění.


Sdílet:

Rubriky