Blog

Jak se nenapálit u vánočních nákupů

12. 10. 2023 10:09

Oblíbenost nákupů z pohodlí domova je stále na vzestupu. Drtivá většina lidí se proto chystá pořizovat vánoční dárky v e-shopech. V poslední době se však rozšířily podvody na internetu. Protože je pro nás důležité, abyste si nákupy užili v pohodě a bez starostí, rozhodli jsme se sepsat návod, jak nenaletět internetovým lumpům.

Neskočte podvodníkům na špek

Na našem blogu pravidelně zveřejňujeme články (např. tento ohledně phishingu), v nichž upozorňujeme na nejnovější typy podvodů. Poslední dobou totiž rostou jak houby po dešti. 

Mrkněte na příklady podvodů, abyste internetovým rybářům nenaletěli:

Než se pustíte do nákupů na e-shopech, doporučujeme si zkontrolovat:

  • obchodní podmínky a identifikační údaje provozovatele (kdo vám zboží prodává)
  • zda jsou na webu uvedeny kontaktní údaje a jestli e-shop reaguje na e-maily či telefonáty
  • jestli není na blacklistu České obchodní inspekce
  • reference od zákazníků a jestli certifikáty (např. od Heureky) nejsou falešné
  • zda nejsou uvedené ceny až podezřele nízké oproti konkurenci
  • jestli není nabízen podezřelý nesourodý sortiment převážně velmi vyhledávaného zboží
  • profesionalitu designu webu, kvalitu informací o produktech a zda české texty nejsou jen překlad automatu
  • jaké přepravní možnosti jsou k dispozici a jaká bude celková cena včetně dopravy

Jak ověřit, že je e-shop spolehlivý:

1. Zkontrolujte identifikační údaje provozovatele

Na e-shopu musí být uvedené:

  • IČO (identifikační číslo) obchodu
  • jméno a název subjektu
  • adresa sídla či místa podnikání

Kde tyto údaje hledat:

  • ve VOP (všeobecných obchodních podmínkách)
  • patičce webu
  • záložkách Kontakty a O nás

Obchodník, který na webu neuvádí identifikační údaje, přímo porušuje zákon.

 

Tip: Obchodníka si ověřte zadáním identifikačních údajů do obchodního rejstříku.

2. Ověřte obchodní podmínky

Stejně jako identifikační údaje provozovatele musí být v internetovém obchodě uvedeny obchodní podmínky

Doporučujeme si je prostudovat zejména ve chvíli, kdy nakupujete na neznámém a neověřeném e-shopu bez referencí. Zaměřte se zejména na:

  • Uzavření kupní smlouvy
  • Platební podmínky
  • Odstoupení od kupní smlouvy
  • Práva z vadného plnění

Upozornění: Nákup v e-shopu, na kterém obchodní podmínky nenajdete, vysloveně nedoporučujeme. 

3. Otestujte kontakty

Mrkněte na kontakty zveřejněné na webových stránkách e-shopu a prověřte, zda jsou funkční. Pokud nikdo nezvedá telefon a neodpovídá na e-maily, jedná se o jasný signál, že něco není v pořádku.

Tímto způsobem můžete snadno odhalit, zda je internetový obchod spolehlivý. Pokud s vámi e-shop nekomunikuje nebo na svém webu dokonce vůbec neuvádí kontakty, nikdy neposílejte peníze předem.

Tip: Je na e-shopu jen kontaktní formulář, ale e-mailová adresa a telefon chybí? Takovému internetovému obchodu se raději vyhněte. Poctivý prodejce totiž nemá důvod skrývat kontakty, na kterých je k zastihnutí. 

4. Mrkněte na black list ČOI

Doporučujeme se mrknout na web České obchodních inspekce (ČOI). Tam najdete seznam e-shopů, které ČOI považuje za rizikové, a to především z důvodu nedodržování některých zákonných povinností a obtížné vymahatelnosti spotřebitelských práv

Jak na to?

V sekci Rizikové e-shopy stačí zadat název e-shopu do vyhledávacího pole a ověřit si, že se obchod na blacklistu nevyskytuje.

5. Recenze a certifikáty napoví

Recenze
Certifikáty

Mrkněte na zkušenosti jiných zákazníků s e-shopem, kde se chystáte nakupovat. Právě jejich zpětná vazba vám dovede o internetovém obchodě hodně napovědět (např. jestli zboží dorazilo v pořádku, jaká byla kvalita zákaznického servisu).

Hodnocení e-shopu hledejte:

  • na facebookovém profilu obchodu
  • v recenzích na Google
  • na Heurece
  • v hodnocení obchodu na zbozi.cz

O serióznosti obchodu mohou vypovídat i nejrůznější bannery a ikony s certifikáty kvality. Pravost certifikátu od Heureky si snadno proklepnete na webu Ověřeno zákazníky, certifikát od APEK si můžete prověřit na apek.cz (zcela dole).

Pozor na to, když takových odznáčků s certifikáty bude mít e-shop až podezřele moc. Může to být náznak, že něco nesedí. Pro pocit důvěry zákazníků totiž podvodné internetové obchody umisťují na web tyto ikony ve velkém, ale ve skutečnosti se nejedná o pravé certifikáty.

Tip: Pokud internetový obchod nabízí doručení přes Zásilkovnu, jedná se o prověřený e-shop. U všech našich partnerů totiž před zahájením spolupráce ověřujeme jak identifikační údaje, tak obchodní podmínky a hodnocení. Spolupracujeme už s více než 28 000 prověřenými online obchody.

6. Prověřte doménu

Důvěřuje, ale prověřuj. V případě internetových obchodů platí toto pořekadlo dvakrát.

Jak dlouho e-shop skutečně funguje, si můžete snadno ověřit v registru domén, mezi které patří například nic.cz. Možná tak zjistíte, že obchod byl založen teprve nedávno a něco tady nehraje.

Seriózní e-shop nemá důvod tajit údaje o vlastníkovi domény. Pokud údaje nejsou zveřejněné, raději tak obchod prověřte kroky, které jsme uvedli výše.

Na co si dát ještě pozor:

1. Ceny by neměly být výrazně rozdílné od konkurence

Výrazně nižší cena zboží oproti konkurenci může být jedním z náznaků, že se jedná o podvodný e-shop.  

Pokud tedy s internetovým obchodem ještě nemáte zkušenost, věnujte před nákupem čas jeho důkladnému prověření. Mnoho nepoctivých obchodníků totiž na e-shop umístí žádané a vyhledávané zboží se skvělou cenou, aby vás zlákali k nákupu právě u nich. Problém je v tom, že produkt nikdy nedodají.

Tip: Zbystřete i tehdy, když na webu narazíte na kombinaci ultra levného sortimentu a hlášek typu likvidace zboží zkrachovalé společnosti nebo prodáváme zboží přímo z výroby. Právě to totiž často bývá poznávacím znamením pochybného e-shopu.

2. Nesourodý sortiment

Pokud se na e-shopu nachází zboží, u něhož platí pořekadlo „každý pes, jiná ves“, zbystřete. Jestliže se navíc jedná o velmi žádané a trendy zboží, jedná se o náznaky, že tady něco nehraje

Neseriózní obchodníci takto jednají za jedním účelem: nalákají díky tomu velké množství lidí, kteří populární zboží hledají přes vyhledávače nebo nadšeně kliknou na online banner s reklamou. Kupujících pak rychle přibývá, přičemž inzerovat lze vcelku cokoliv, co právě letí, vždyť zboží stejně nikdy odesláno nebude, protože obchodník jej reálně vůbec nemá.

3. Chyba sem, chyba tam

Očividně strojově přeložený text je jedním ze signálů, že tady něco nehraje. Zejména pokud se jedná o nelogický text, který byl přeložen z cizího jazyka. Znamením o automatickém překladu bývá třeba to, když jsou soubory cookies, jež ukládají informace o vašem chování na webu, přeloženy doslovně jako “sušenky”. 

Za webem s pochybným překladem se často skrývají prodejci ze zahraničí, jejichž jediným cílem je získat vaše peníze. Zboží vám ale reálně nikdy nedorazí, nebo dorazí něco jiného, co má zpravidla výrazně menší hodnotu. Při případném vrácení či reklamaci se pak jen velmi složitě domůžete svých práv, protože ač se smlouva se spotřebitelem bude řídit českým právním řádem, vymahatelnost bude velmi nesnadná.

Tip: Když nakoupíte na e-shopu, který se tváří jako český, ale o český obchod se nejedná, a tak je často nutné navíc uhradit clo. Kvůli tomu však následně dojde k významnému zvýšení ceny produktu.


Sdílet:

Rubriky