Blog

Upozorňujeme na nový typ podvodu

29. 11. 2023 10:56

V „internetových vodách“ se objevil nový typ phishingu. Jedná se o e-maily, jejichž obsahem je podvodná webová stránka. Následně zákazník obdrží odkaz na zadání přístupových údajů do aplikace banky, elektronického bankovnictví nebo údajů o platební kartě. 

Prohlédněte si prosím pozorně e-mail níže a v případě, že by vám taková zpráva dorazila, obratem zablokujte odesílatele, e-mail označte jako spam a smažte jej. Neklikejte na žádné odkazy ve zprávě ani nevyplňujte žádné údaje. O podvodu nám můžete dát vědět na privacy@zasilkovna.cz.

Takto může vypadat podvodný e-mail:

❌  Takto vypadá nový typ podvodných e-mailů, které mohou skončit i ve vaší schránce. Jejich odesílatelem není Zásilkovna. Mějte se proto na pozoru a neskočte podvodníkům na špek.

 

Podle čeho poznáte, že e-mail není ze Zásilkovny?

  • chyby a nesmyslné věty (například formulace „Čeká na vás (1) balíček  dodávka.“ nedává smysl, nejednotná velká a malá písmena)
  • e-mail vám přijde z podezřelé adresy (jedná se o směsici náhodných čísel a písmen, nic takového nepoužíváme), je nutné se vždy podívat na celou e-mailovou adresu odesílatele (notifikace ze Zásilkovny o vašich zásilkách chodí z e-mailové adresy noreply@zasilkovna.cz)
V případě, že si nejste jisti, zda se jedna o podvod, raději na nic neklikejte a obraťte se na nás, třeba prostřednictvím kontaktního formuláře.
 
Když nám pošlete screen, věc prověříme a dáme vám vědět, jak se věci mají.

Pokud na odkaz kliknete, zobrazí se vám taková stránka:

❌ V žádném případě neklikejte na červené tlačítko v e-mailu.
 
Pokud byste na červené tlačítko klikli, byli byste přesměrováni na platební bránu. Takovým způsobem se z vás mohou podvodníci snažit vymámit peníze. Nedejte se. 

Jak se bránit podobným podvodným zprávám?

Ideální cestou je využívat naši mobilní aplikaci, kam vám posíláme veškeré info o pohybu vašich zásilek a najdete zde i heslo pro výdej zásilky. Podobné pochybné zprávy v e-mailu či SMS ohledně „pozastavení zásilky“ pak budete moci zvesela ignorovat.

Pokud jste si nic neobjednali, tak na takové e-maily a SMS nereagovat. 

Připravili jsme pro vás speciální stránku Bezpečnost a ochrana dat aneb Neskočte podvodníkům na špek, kde najdete další ukázky podvodů i rady a tipy, jak nenaletět podvodníkům. Nastudujte si, na co si dát pozor, ať vaše citlivé údaje i finance v bezpečí.


Sdílet:

Rubriky