Blog

Lidé darují oblečení, výtěžek putuje na dobrou věc. Rozhovor s ředitelkou dobročinného second handu Moment

24. 3. 2023 8:19

Obecně prospěšná společnost Moment Česká republika vznikla z myšlenky založit neziskovou organizaci – prospěšný second hand, který bude sbírat dary, prodávat je a ze zisku z prodeje podporovat jiné neziskovky. O čem všem Moment je a jak funguje? To nám prozradí ředitelka organizace Moment Česká republika Markéta Soukupová.

Markéto, čím se Moment zabývá?

Naše neziskovka stojí na principu darování a cirkularity. Naši štědří dárci nám darují oblečení, hračky, sportovní vybavení, nádobí i home decor, které následně prodáváme v našich prospěšných second handech. Vracíme v rámci ČR do oběhu oblečení a předměty, které někde leží nevyužité, aby naši zákazníci mohli udržitelně nakoupit, aniž by zvýšili poptávku po nových zdrojích. Zisk, který takto vznikne, následně celý darujeme českým neziskovkám, které se zabývají nějakou sociální službou či enviromentální problematikou. Tvoříme komunitu dárců a zákazníků – společně pomáháme komunitě i planetě.

Jak přispět Momentu?

Pošlete oblečení zdarma přes Zásilkovnu

Zažádejte na webu darujiobleceni.cz/slevovy-kod o kód pro dopravu zdarma. Oblečení či vybavení, které chcete darovat, zabalte do krabice a na kterémkoliv našem podacím místě jednoduše nahlaste daný kód.

Zaneste oblečení do prodejny Momentu

V Praze a Ostravě najdete obchody Momentu. Darované předměty sem můžete zanést kdykoliv během otevírací doby. Mrkněte na web moment-ops.cz/kontakty. V obchodech můžete rovnou i nakoupit a podpořit tak Moment finančně.

Markéto, popište nám prosím celý proces, tedy od příjmu zboží až po jeho prodej.

Naši dárci mohou darovat osobně v našich obchodech v Ostravě a v Praze – v takovém případě je dar roztřízen už na obchodě, aby kousky, u kterých to dává smysl, byly hned vystaveny. Zbytek darů pak putuje na náš centrální sklad v Ostravě. Tam se sbíhají také dary ze zbylých dvou kanálů – tj. z firemních sbírek oblečení, které organizujeme ve spolupracujících firmách, a hlavně balíčky od individuálních dárců z projektu darujiobleceni.cz, které nám přiváží náš partner Zásilkovna. Na skladě probíhá detailní třídění podle kvality, druhu i sezóny a následně je zboží podle potřeb a obchodního modelu distribuováno na obchody.

Zásilkovna je dlouhodobým partnerem Momentu, poskytuje mu zvýhodněnou cenu dopravy na zásilky od dárců. Proč jste se rozhodli darovat výtěžek z našeho společného projektu právě projektu Nedoklubko?

Záleží nám na tom, aby námi darované finance byly smysluplně využity. Částka 85 tisíc korun může znamenat hrozně moc nebo zmizet jako kapka v moři. Klíčová je pro nás velikost organizace a osobnosti jejích představitelů. Jedině tak víme, že jsme poskytli dar, který skutečně přinese příznivou změnu. Nedoklubko nám svým fungování silně připomíná nás – je nás málo, a tak každý musí zastávat několik rolí a držet několik různorodých agend, při kterých otáčíme každou korunu.

Čtěte na webu moment-ops.cz:

Kolik lidí se o všechny procesy v Momentu stará? Kolik je vás celkem?

Aktuálně provozujeme 6 obchodů a jeden centrální sklad a včetně mě máme 36 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr.

Tak to už je hezký počet! Jak nakládáte s výtěžkem z prodeje?

Naší hodnotou je dlouhodobá udržitelnost, proto nečerpáme žádné dotace na provoz. Z výnosů tedy nejdříve pokryjeme své náklady (především mzdy a nájmy) a následně kvartálně uzavřeme účetnictví a 100 % výtěžku dělíme rovným dílem a posíláme podporovaným projektům. V loňském roce jsme takto rozdali přes 1,5 milionu korun pro Mobilní hospic Ondrášek, denní stacionář Žebřík, Společnost pro ranou péči, Kola pro Afriku, CCBC – Česká koalice pro ochranu biodiverzity a Safe Elephants.

Zdroj: moment-ops.cz

Plánujete v současné době otevřít další nové obchody? Pokud ano, kde?

Ano, chceme růst, a proto v tomto roce plánujeme otevření tří nových obchodů. Na spadnutí už je jarní otevření vintage obchodu kousek od I. P. Pavlova v Praze a nový obchod v OC Forum Nová Karolina v centru v Ostravy, kde jsme získali štědrou nabídku na prostor zdarma! Aktuálně jednáme také s OC Westfield Chodov v Praze, které hledá cesty ke své větší udržitelnosti, ale zatím není jasné, jestli se třetí plánovaný obchod otevře opět v nákupním centru nebo někde jinde.

Projekt Moment Prospěšný second hand je postaven na principu, že kolik máte obchodů, tolika organizacím pomáháte. Už máte vybrané nové organizace pro rozdělení výtěžku z prodeje?

Konkrétního nového člena do naší „momentí rodiny“ ještě vybraného nemáme. Dáváme si na výběru hodně záležet, protože tvoříme dlouhodobé vztahy, které nejsou jen o finanční podpoře, ale o celkové synergii všech zapojených projektů a společné tvorbě komunity.

Zdroj: moment-ops.cz

Chystáte v rámci organizace nějaké zásadní změny? Rozvoj?

Ano, náš zakladatel Richard Gazda se po 10 letech od našeho založení rozhodl pro další krok. Zakládáme NADACI MOMENT, jejímž hlavním cílem bude financovat rozvoj naší obchodní sítě tak, ať můžeme podporovat více neziskových projektů a zároveň stále více financí rozdat. Nadace nám umožní „neukrajovat“ z našeho výtěžku finance na otevírání nových obchodů či budování komunity dárců.

Nadace je skvělý počin! Na jaké cílové skupiny/projekty bude zaměřena?

Naší ambicí není definovat výběr podpořeného projektu dle jeho tematického zaměření. Neumíme být arbitři toho, jaká nezisková činnost je prospěšnější než jiná. A díky tomu, že výběr projektu, který se stane součástí naší komunity, neprobíhá často a zároveň na dlouhou dobu, můžeme si dát čas podívat se do detailů fungování dané organizace. Jednoznačným kritériem je pro nás velikost organizace a její zaměstnanci – pokud někomu darujeme 300 tisíc korun ročně, chceme, aby to byla pro jejich rozpočet signifikantní suma, kterou dokážou přetvořit ve výrazný dopad.


Sdílet:

Rubriky