Blog

Zásilkovna pro Národní galerii Praha

23. 9. 2019 14:31

Zásilkovna podpořila benefiční aukci Nadace Via, jejímž cílem bylo pomoci výstavní a vzdělávací činnosti Národní galerie Praha. Unikátní projekt, který se uskutečnil 9. září u příležitosti výstavy Francouzský impresionismus: Mistrovská díla ze sbírky Ordrupgaard, podpořili také například grafický designér Aleš Najbrt či český lihovarník Martin Žufánek. Dražbu organizovala Nadace Via ve spolupráci s Národní galerií Praha.

Benefiční aukce ve prospěch Národní galerie Praha – taková byla podoba nevšedního projektu nazvaného Absinthe Impressionist Edition, v jehož rámci se v pondělí 9. září 2019 v paláci Kinských uskutečnila benefiční dražba limitované edice 50 lahví unikátního absintu Dubied s autorskou etiketou grafického designéra Aleše Najbrta. Dubied Absint podle původní receptury z roku 1798 majora Dubieda, francouzského obchodníka s textilem, vydestiloval známý lihovarník Martin Žufánek, který získal od přímého potomka majora Dubieda, žijícího v Kanadě, dobovou účetní knihu obsahující zmínku o nákupu ingrediencí na výrobu absintu. Podařilo se mu tak rekonstruovat recept na výrobu nejstaršího komerčně vyráběného absintu na světě.

„Pochází ze samotného úsvitu absintových dějin. Z doby, kdy svět dosud neobjevil Antarktidu, kdy Španělé prodávali Floridu Spojeným státům, kdy ve Francii vládl král Karel X., v Českém království František I., a kdy zbývalo ještě přes třicet let do narození slavných umělců Henriho de Toulouse-Lautreca nebo Vincenta van Gogha,“ řekl o tomto ikonickém nápoji Martin Žufánek. “
Martin Žufánek
Nekorunovaný král českých lihovarníků

Autorem myšlenky projektu je český marketér, kreativec a milovník umění Petr Václavek, který přišel s nápadem propojit umění impresionistů s absintem – adorovaným a i v určitých historických údobích zatracovaným nápojem, který stihl obdobný osud jako umění impresionistů v době jeho vzniku. Ostatně, tento mléčně nazelenalý nápoj dotváří autenticitu atmosféry několika známých portrétů a zátiší – Manetův Piják absintu, Picassův Angél Fernandéz de Soto, Zátiší s absintem Vincenta van Gogha, Monsieur Boileau na obraze Toulouse-Lautreca dumající nad sklenkou absintu či L´Absinthe pohledem Edgara Degase. Obdobný motiv nalezneme i ve skice Augusta Renoira Le Moulin de Galette, prezentované na pražské výstavě v paláci Kinských.

Bez nároků na honorář projekt podpořil grafický designér Aleš Najbrt, který je autorem ručně malované kaligrafické etikety. U této příležitosti vytvořil také autorskou serigrafii v počtu 50/50 kusů. Zásilkovna jako partner zajistila distribuci lahví, projekt dále podpořily společnosti Shoptet, Eccentric Club Prague a Alkohol.cz. Mediálním partnerem projektu je magazín Forbes. Ambasadorkou se stala zpěvačka a herečka Tonya Graves. 

Výstava Francouzský impresionismus: Mistrovská díla ze sbírky Ordrupgaard představuje  unikátní sbírku francouzského umění z dánského muzea Ordrupgaard. Na výstavě v paláci Kinských jsou zastoupeni především impresionisté jako například Claude Monet, Edgard Degas, Pierre Auguste Renoir, Alfred Sisley či Camille Pissarro a další. Výstava, pořádána ve spolupráci s dánským státním uměleckým muzeem Ordrupgaard probíhá v paláci Kinských do 13. října 2019.

Zásilkovna.cz Martin Žufánek

Sdílet:

Rubriky