Blog

Jak poslat balík na dobírku se Zásilkovnou

12. 7. 2023 9:44

Přes Zásilkovnu můžete poslat balík na dobírku komukoliv v rámci Česka, Slovenska, Rumunska a Maďarska, a to jak na výdejní místo či do boxu, tak na adresu. Využijete k tomu naši službu Mezi námi pro posílání zásilek mezi fyzickými osobami. K odeslání zásilky budete potřebovat chytrý telefon a mobilní aplikaci Zásilkovna. Podání zásilky je totiž možné právě jen s naší appkou.

1. Podejte zásilku v aplikaci

Na hlavní straně aplikace klikněte na Odeslat zásilku.

Posílání balíku přes mobilní aplikaci Zásilkovna - Odeslat zásilku

Vyberte cílovou zemi doručení (Česko, Maďarsko, Rumunsko či Slovensko) a zvolte, zda odesíláte standardní, anebo nadrozměrnou zásilku. Vyplňte údaje příjemce (sekce Komu) a vyberte místo doručení, případně zadejte adresu (sekce Kam).

Jak poslat balík na dobírku - vyberte cílovou zemi

2. V sekci Služby zvolte dobírku

Ve čtvrtém kroku (sekce Služby) kliknutím na posuvné tlačítko zapněte službu Dobírka. Do pole Částka pro adresáta zadejte sumu, kterou vám má adresát (kupující) uhradit. Do pole Bankovní účet zadejte svoje číslo účtu, na které vám přijde doběrečné.

Jak vypočítat výši dobírky?

Pokud jste se s kupujícím dohodli na platbě dobírkou, do pole Částka pro adresáta uveďte celkovou sumu včetně dopravy a služeb.

Příklad: Cena zboží je 288 Kč. Cena za dopravu (standardní zásilka) je 79 Kč. Cena za službu Dobírka je 23 Kč. Celková částka, kterou kupující uhradí, je tudíž 390 Kč.

3. Zaplaťte a odneste balík na podací místo

V posledním kroku zkontrolujte údaje o příjemci a způsobu doručení. Uvidíte zde také přehled služeb včetně dobírky a výše doběrečného. Pak už stačí jen vybrat platební metodu (karta, anebo Apple Pay či Google Pay) a zaplatit za zásilku.

Jak poslat balík na dobírku - platební metoda

Po podání zásilky v appce vyrazte na nejbližší podací místo Zásilkovny (jejich přehled najdete zde) a obsluze pobočky nahlaste podací kód, který uvidíte v aplikaci. Nemusíte tisknout žádné štítky na balík ani vyplňovat podací lístek.

Ve filtru v sekci Pro odesílatele zaklikněte "Podací místa" a najděte tak pohodlně nejbližší pobočku, kde můžete podat balík
Chcete poslat balík přes Z-BOX?

K odeslání zásilky můžete využít i náš červený samoobslužný box. V tom případě je potřeba opatřit zásilku 6místným podacím heslem, které vám aplikace zobrazí po volbě odeslání přes Z-BOX. Přečtěte si návod, jak správně nadepsat balík.

4. Adresát obdrží zásilku po zaplacení dobírky

Jakmile bude zásilka doručena na cílové výdejní místo, dostane od nás adresát notifikaci. V případě doručení na adresu dáváme adresátovi vědět předem, kdy může očekávat našeho kurýra.

Dobírku může adresát zaplatit těmito způsoby:

Doručení na pobočku


• předem v aplikaci
• hotovostí na pobočce
• kartou na pobočce
• mobilem na pobočce

Doručení na adresu


• předem v aplikaci
• hotovostí u řidiče
• kartou u řidiče
• mobilem u řidiče

Doručení do Z-BOXu


• předem v aplikaci

Jakmile je zásilka doručena příjemci, ukáže se mu v aplikaci možnost "Zaplatit". Kliknutím na toto tlačítko adresát uhradí dobírku kartou nebo prostřednictvím Apple Pay či Google Pay

Často kladené otázky (FAQ)

Za jak dlouho mi přijdou peníze z dobírky na účet?

Peníze obdržíte do 10 pracovních dnů ode dne, kdy příjemce uhradil dobírku.

Kolik peněz mám adresátovi celkem naúčtovat?

Do aplikace zadávejte do pole Částka pro adresáta konečnou částku včetně dopravy a poplatku za dobírku (tedy cena zboží + cena dopravy + cena dobírky = celková částka).

Kolik dobírka u Zásilkovny stojí?

Za službu Dobírka platí odesílatel 23 Kč. Tato částka se při podeji zásilky v aplikaci přičte k finální ceně za doručení balíku.

Cena dobírky je stejná pro standardní i nadrozměrný balík?

Ano, cena 23 Kč je jednotná.

Kde najdu ceny za služby?

Kompletní ceník služby Mezi námi je k nahlédnutí zde

Musím na balík lepit nějaký štítek nebo něco nadepisovat?

Pokud balík podáte na našem kamenném podacím místě, tak nemusíte. Obsluze jen nahlásíte podací kód z aplikace. Pokud posíláte balík přes Z-BOX, pak na něj napíšete 6místné podací heslo. Více info najdete tady.

Jak adresát bude vědět, kolik zaplatit za dobírku, když na balíku nebude žádný štítek? 

Všechny informace o zásilce evidujeme v našem systému. Adresát vidí info o výši dobírky v aplikaci Zásilkovna a najde jej i v notifikacích (e-mail, SMS), které mu posíláme.

Kam můžu přes Zásilkovnu poslat balík na dobírku?

Na výdejní místo, do Z-BOXu či na konkrétní adresu, a to komukoliv v rámci ČR, Slovenska, Rumunska a Maďarska. Do jiných zemí zatím se službou Mezi námi nelze zásilky posílat.

Co je doběrečné?

Doběrečné neboli dobírka je finanční poplatek, který umožňuje doručení zboží adresátovi bez platby předem. Za možnost platby až ve chvíli předání hradí adresát drobný finanční obnos, a to doručovateli zásilky. Částka za zboží je pak převedena odesílateli.


Sdílet:

Rubriky