Blog

Z-BOX do každé obce v ČR: Co na něj říkají starostové?

14. 6. 2021 11:27

Naším cílem je, aby Z-BOX sloužil občanům každé – i té nejmenší – vesnice v Česku. Proč by samoobslužné výdejní místo zásilek nemělo v žádné obci chybět? Na to jsme s zeptali starosty městské části Praha-Běchovice Ing. Ondřeje Martana a starosty obce Jenštejn pana Norberta Hlaváčka. Jaké zkušenosti se Z-BOXem mají?

Co na Z-BOX říkají vaši občané? Oceňují novou možnost, jak si vyzvednout zboží z internetových obchodů?

Ing. Ondřej Martan: Naši občané vnímají Z-BOX a vůbec bezkontaktní vyzvedávání jako velmi pozitivní. 

Norbert Hlaváček: Využívá jej spousta občanů, využívám jej i já sám. Do nedávné doby se nedalo v podstatě nakoupit v kamenných obchodech, takže lidé Z-BOX využívají opravdu velkou měrou. Dennodenně u něj zastavují auta. 

Co instalaci Z-BOXu ve vaší obci předcházelo? Jak dlouho jste záměr projednávali se zastupitelstvem?

Ing. Ondřej Martan: Instalaci Z-BOXu v Běchovicích nemuselo předcházet žádné složité vyjednávání ani se zastupiteli, ani s radními. Vzhledem k situaci, ve které se nacházela společnost, bylo projednání umístění Z-BOXu jednoduchou záležitostí.

Norbert Hlaváček: Se zastupiteli jsme se jen dohodli na tom, jaké místo na Z-BOX určíme, kontaktovali jsme Zásilkovnu, a pak už to šlo velmi rychle.

Dělali jste skrze umístění Z-BOXu nějaké stavební úpravy? 

Ing. Ondřej Martan: Instalace Z-BOXu nevyžaduje žádné složité stavební úpravy. V místě, kde chcete Z-BOX umístit, se pouze udělá betonový základ, který je v režii Zásilkovny, a na něj se umístí samotná „krabice“.

Norbert Hlaváček: My jsme v podstatě pouze určili místo. Pak přijeli pracovníci Zásilkovny a během jednoho či dvou dnů bylo hotovo a Z-BOX zprovozněn.

„I případná deinstalace Z-BOXu je velmi snadná, nezůstávají po něm žádné hyzdivé díry nebo objekty. Z-BOX není stavba jako taková, takže je možné i jeho rychlé přesunutí v rámci obce.”
Jan Mrózek
Technology Project Manager Z-BOXů
Jaké místo jste pro Z-BOX u vás v obci vybrali?

Ing. Ondřej Martan: Z-BOX jsme umístili u hlavní ulice, do blízkosti malého parkoviště, které dovoluje zastavit, vyzvednout si zásilku a zase rychle odjet.

Norbert Hlaváček: I my jsme umístili Z-BOX tak, aby u něho šlo zastavit, pokud se člověk vrací z práce nebo jede do práce, a aby to bylo co nejblíže středu obce.

Máte u vás v obci kromě Z-BOXu i kamenné výdejní místo Zásilkovny?

Ing. Ondřej Martan: Ano, v Běchovicích máme kamenné výdejní místo, kde si lze zásilku vyzvednout v osobním kontaktu. Z-BOX považuji za vítané doplnění.

Norbert Hlaváček: Ano, máme, a Z-BOX určitě doplnil služby tohoto kamenného výdejního místa, které je v části naší obce s názvem Dehtáry. Z-BOX je naproti tomu k dispozici občanům blízko středu obce. 

„Kvitujeme, že Z-BOX je autonomní. Energeticky se zásobuje sám z fotovoltaických panelů a nevyžaduje tak žádné další náklady na provoz.”
Ing. Ondřej Martan
Starosta MČ Praha-Běchovice
„V České republice jsme dohodnuti na instalaci Z-BOXu s již s více než 50 % obcí do 1 500 obyvatel. Máme partnery i z řad rezidenčních projektů či obchodních řetězců, Z-BOXy ale stojí třeba i v prostoru jaderné elektrárny. Plánujeme je instalovat také do výrobních závodů, nemocnic nebo škol. Stát mohou prakticky kdekoliv.”
Simona Kijonková
Simona Kijonková
CEO skupiny Packeta a zakladatelka a spolumajitelka Zásilkovny​

Kam dál? Přečtěte si rozhovor s Project Managerem Z-BOXů Janem Mrózkem. Dozvíte se mimo jiné třeba to, jaké kroky následují, když podepíšeme smlouvu s obcí, nebo z jakých technologií a komponentů se Z-BOX skládá.


Sdílet:

Rubriky