Blog

Sklípkani, žížaly ani švábi do zásilek nepatří

19. 4. 2022 15:00

Šneci. Krevety. Rybičky. Brouci. Švábi. Červi. Žížaly. Nebo třeba pavouci. Co mají tito tvorové společného? Velmi často se v poslední době stávají obsahem zásilek, které lidé odesílají přes Zásilkovnu. Ano, skutečně je to tak. A protože je to nejen nehumánní, ale také v rozporu s našimi Všeobecnými obchodními podmínkami, rádi bychom se s vámi podělili o pár informací. Pojďte s námi nakouknout do zásilkovňácké říše zvířat!

Nejprve vám povíme příběh o tarantuli. Příběh, který měl naštěstí dobrý konec, ale nemuselo to tak být. Jeho hlavními hrdiny jsou jedovatý pavouk rodu Stromatopelma calceatum a naše oddělení Kontroly logistických procesů. To má na starost mimo jiné třeba ověřování podezřelých zásilek či identifikaci neoznačených zásilek. A právě v jedné takové zásilce bez štítku, která doputovala na naše ostravské depo, našli pracovníci takovéto překvapení:

Chlupaté překvapení v zásilce

Protože byl ze zásilky samovolně sloupnut či nechtěně stržen přepravní štítek a zásilku tak nebylo možné identifikovat a doručit příjemci, dostala se na depu v Ostravě k zaměstnancům z našeho oddělení Kontroly logistických procesů. Ti mají v tomto případě povoleno zásilku otevřít, aby na základě obsahu (např. z přiložené faktury) mohli zjistit, kdo je odesílatelem či příjemcem, a zásilka se tak rychle dostala ke svému majiteli.

„Jaké zděšení asi museli kolegové zažít, když na ně při rutinním odbavování celkem běžně vypadající zásilky po jejím otevření vykoukl respekt budící a pořádně chlupatý hnědý pavouk,“ zamýšlí se Kamil Rojka, regionální manažer kontroly logistických procesů.

Takovýto pohled se zaměstnancům Zásilkovny naskytl při otevření zásilky

Záchranná mise v podání Zásilkovňáků

Ne všichni mají takováto zvířátka rádi. Mnoho lidí se pavouků naopak bojí či dokonce štítí, a proto nemusí mít pro osminohé „nestvůry“ a jejich „páníčky“ úplně pochopení. Nemluvě o tom, že štítek na průhledné krabičce s nápisem Stromatopelma calceatum napovídal, že se jedná o pavouka silně jedovatého. I přes jisté obavy však zaměstnanci z našeho depa ani na chvilku nezaváhali. 

„Celý tým Kontroly logistických procesů v Ostravě v čele s teamleaderem Jirkou udělal vše možné (ale i téměř nemožné) pro to, aby se tento ‚pavouček‘ v zásilce dostal co nejrychleji ke svému majiteli. Úkol to nebyl zrovna jednoduchý: bohužel jedinou nápovědou jim byl na malém štítku napsaný název druhu tarantuly a nápis na krabičce poukazující na webové stránky e-shopu, který se zabývá chovem těchto živočichů,“ popisuje Kamil Rojka.

E-shop se nepovedlo kontaktovat hned napoprvé. Když se ale spojení podařilo, dostalo se pracovníkům našeho depa od jeho zaměstnanců neskutečné pomoci s hledáním majitele pavouka, přestože s touto konkrétní zásilkou neměli nic společného. Přes svůj facebookový profil zveřejnili dotaz, zda někdo tento druh členovce nepostrádá. 

Stromatopelma calceatum

Šťastný konec? Ne vždy to tak je

„A ejhle, povedlo se! Do pár hodin jsme znali jak odesílatele zásilky s pavoukem, tak příjemce. S ním jsme se dohodli na vyzvednutí zásilky na ostravském depu, přestože to sem měl několik desítek kilometrů. Věříme však, že to chápal — přepravu zvířat totiž Zásilkovna nedovoluje. Odesílatel i příjemce tak byli z naší strany poučeni o tom, že živí tvorové do zásilek rozhodně nepatří. V tomto případě to sice dobře dopadlo, ale bohužel ne vždy mají příběhy o zvířátkách v zásilkách šťastný konec,“ dodává Kamil Rojka.

Zásilky obsahující živá zvířata jsou vyloučeny z přepravy

Odesílateli může v případě, že bude věc předána k řešení Policii ČR (zvláště u jedovatých druhů zvířat), hrozit i právní postih.

„Naštěstí jsme ještě neřešili větší zvířata v zásilkách. I drobní tvorové ale dokážou nadělat pěknou paseku, třeba když se jednou roztrhla zásilka se cvrčky a naše depo pak ovládla hmyzí letka! Měli jsme na depu dokonce i šváby ze zásilek. A může to skončit opravdu smutně. Jako příklad zmíním, když někdo posílal v zásilce vajíčka k líhni. Zásilka šla přes víkend, kdy se vajíčka na depu vylíhla a mláďátka to nepřežila. Proto apelujeme na všechny, aby živé tvory balíkovou cestou nezasílali.”
Kamil Rojka
Regionální manažer kontroly logistických procesů

Jaké další zvířectvo v zásilkách, jejichž obsah se podivně hýbal nebo zapáchal, náš tým našel?

Akvarijní rybičky
Ještěrka
Žížaly v zavařovačce
Červi
Akvarijní šneci
Kbelík plný šneků
Afričtí šneci

Před podáním zásilky si prosím přečtěte naše Všeobecné obchodní podmínky:

Z oddílu 2.2 vybíráme:

Z dodání jsou vyloučeny následující Zásilky a Odesílatel není oprávněn je předat k přepravě:

  • v. obsahující živá zvířata nebo pozůstatky lidí a zvířat, biologický odpad, části těl nebo
    orgánů, zdravotnický materiál (krevní vzorky a deriváty), zdravotnický odpad;
  • vi. obsahující předměty a látky, které podléhají změnám teploty, a rychle kazící se zboží, jako jsou potraviny, živé rostliny a předměty a látky mající tyto charakteristiky;
  • vii. obsahující kazící se zboží nebo zboží lehce poškoditelné, křehké, s tekutým obsahem, a dále zboží, které je nutno zvláštním způsobem chránit nebo se kterým je nutné zvláštním způsobem nakládat.
„Zvířata nejsou jediný problém. Jednou někdo posílal třeba i živé kytky v květináčích! Zásilka byla odeslána až koncem týdne, takže zůstala na víkend na depu. Její odesílatel nám pak v pátek volal, jestli květiny můžeme o víkendu zalít... Ten víkend obecně může způsobit nemalé komplikace — když lidé posílají věci, co by neměli, například jídlo. Už jsem byla nucena otevřít například ‚voňavou‘ zásilku, v níž byla tři kila švestek, které už hezky kvasily.”
Kateřina Šarišská
Manažer kontroly logistických procesů

Tip: Stáhněte si appku Zásilkovna a posílejte zásilky rychle, jednoduše a s úsměvem. Před odesláním si přečtěte, co lze a nelze přes Zásilkovnu posílat.


Sdílet:

Rubriky