Blog

Pomohli jsme už více než 200 maminkám samoživitelkám, říkají zakladatelky projektu Fandi mámám

19. 6. 2023 10:48

Fandi mámám je dobročinný projekt na podporu maminek samoživitelek. Jeho cílem je zajistit maminkám materiální pomoc, tedy věci, na něž jim často nezbývají finance – novou aktovku do školy, sportovní vybavení, plenky, trvanlivé potraviny, dětskou výživu, zájmový kroužek, nábytek nebo domácí spotřebiče.

Projekt dlouhodobě podporuje například slevou na dopravu i Zásilkovna a náš Nadační fond Simony Kijonkové. A tak jsme pozvali zakladatelky projektu Žanetu Slámovou a Petru Květovou Pšeničnou k rozhovoru.

Petra Květová Pšeničná a Žaneta Slámová

První otázka se nabízí sama: prozraďte nám, jak projekt Fandi mámám vznikl?

Žaneta: Petra mě před sedmi lety jako kolegyně moderátorka oslovila s tím, že by ráda pomohla ženám, které na své děti zůstaly samy – a já s nadšením souhlasila. Tehdy jsem byla těhotná s prvním dítětem a příběhy samoživitelek, často i z mého blízkého okolí, ve mně ještě o to více rezonovaly. Na začátku jsme chtěly pomoci několika maminkám, neplánovaly jsme zakládat neziskovou organizaci, to přišlo až později. Dnes zaměstnáváme několik samoživitelek a máme podporu i týmu dobrovolnic, z nichž některé jsou s námi už několik let – bez nich bychom nebyly tam, kde jsme dnes a nemohla by fungovat tak velká podpora samoživitelek, kterou dnes umíme.

Petra: Náš projekt jsme od začátku stavěly jako transparentní, konkrétní a materiální. To znamená, že každý ví, jak přesně může pomoci a komu. Kromě materiální podpory se snažíme taky upozorňovat na tíživou životní situaci samoživitelek a jejich dětí, a to tím, že zveřejňujeme jejich příběhy. Přála bych si, aby se nám podařilo v příštích pár letech posunout smýšlení společnosti tak, aby se lidé na samoživitelky nedívali jako na ženy, které si za svoji situaci mohou samy, aby se nepodivovali nad tím, že samoživitelka má tři děti, aby se samoživitelka nebála říct, že potkala novou lásku. 

„Podle mě je důležité pomáhat bez ohledu na to, jak se maminka do situace samoživitelky dostala. Nakonec jde přece především o děti, které v neúplné rodině vyrůstají. A ty potřebují vidět, že jejich mamince někdo pomohl, že je možné se i z bezvýchodné situace dostat.“
Petra Květová Pšeničná
spoluzakladatelka projektu Fandi mámám

Jakým způsobem maminkám samoživitelkám pomáháte?

Žaneta: Samoživitelkám pomáháme především materiálně. Na webu fandimamam.cz uveřejňujeme příběhy maminek a u nich i seznamy přání s věcmi, o které si maminky napíší a které jim usnadní tíživou situaci. Jsou to nejčastěji potraviny, oblečení, nábytek, spotřebiče, vybavení pro děti, elektronika a další. Dárci pak mohou maminkám tyto jednotlivé položky pořídit.

Petra: Dárce a dárkyně pak propojujeme přímo s maminkami. Máme za sedm let, co fungujeme, mnoho příběhů, kdy se z dárců a maminek stali přátelé, pomoc pak dostává další rozměr, je tam i mezilidská podpora a propojení. Uvítáme i dlouhodobou podporu pro maminky. Můžete se tak stát dlouhodobým dárcem/dárkyní a po dobu klidně několika měsíců vámi vybrané mamince posílat oblečení, drogerii, hračky, vzít ji na nákup apod. Více informací je na našem webu.

„Za dobu existence projektu, tedy od roku 2016, jsme pomohli už více než dvěma stovkám konkrétních maminek, pro které jsme zajišťovali splnění seznamu přání. Dalším několika stovkám lidí v nouzi pomohla i naše aplikace materiální pomoci FandiMat. Tu dnes už využívá téměř 6 500 lidí.”
Žaneta Slámová
spoluzakladatelka projektu Fandi mámám

Můžete nám vaši appku FandiMat trošku blíže představit?

Petra: Je to unikátní aplikace materiální pomoci. Jejím cílem je propojovat lidi, kteří se ocitli v tíživé situaci, a to nejen samoživitelky, ale i seniory, rodiny, organizace (dětské domovy, domovy seniorů, charitativní organizace, spolky aj.), s lidmi, kteří chtějí pomáhat. Aplikace funguje na principu mapy, a tak je možné vyhledávat, kdo ve vašem okolí potřebuje pomoct, stejně tak je možné pomoc nabídnout nebo poptat. Může jít o oblečení a boty, hračky, zdravotní materiál a pomůcky, drogerii, hygienické potřeby, trvanlivé potraviny, elektroniku, spotřebiče, knihy, nábytek, vybavení domácnosti, kojenecké, sportovní nebo školní a vzdělávací potřeby. 

Zboží nabízené přes FandiMat nemusí být nutně nové, je možné nabízet i věci z druhé ruky, které ještě můžou někomu jinému dobře posloužit. FandiMat tak myslí i na udržitelnost

Co bylo impulsem pro vytvoření vlastní aplikace?

Petra: Aplikace vznikla na základě zkušeností z projektu Fandi mámám. Zjistili jsme, že lidé chtějí materiálně pomáhat a chtějí vědět, komu konkrétně pomoc dávají. A nejraději pomáhají lidem ve svém okolí. A to nás utvrdilo v tom, jak moc by byla užitečná platforma, kde by se nabízela materiální pomoc, a to pro všechny potřebné, nejen pro samoživitelky. Aplikaci jsme spustili během covidové pandemie, kdy se do nouze dostalo opravdu hodně lidí. Víc informací o FandiMatu najdete na fandimat.cz.

Když jste zmínili covid, pocítili jsme během covidové pandemie zvýšený zájem maminek samoživitelek o pomoc v rámci vašeho projektu? 

Žaneta: Určitě ano. Od té doby tento trend pokračuje a rok od roku se nám zvyšují počty přihlášených maminek.

Proč obecně v posledních letech narůstá počet maminek, které na všechno zůstanou samy?

Žaneta: Je pravda, že rok od roku se nám zvyšují počty přihlášených maminek. Příčin je jistě více. Kromě toho, že k našemu projektu za ta léta získaly samoživitelky důvěru, jsou to bohužel ekonomické faktory jako energetická krize, inflace. Samoživitelky často vyčerpaly své rezervy a tím se častěji dostávají do složitých životních situací.

Opakují se důvody, proč maminka zůstane s dítětem sama, nebo i vás po 7 letech v projektu některé situaci stále dokážou překvapit?

Petra: Dá se říct, že jsou si příběhy dost často velmi podobné. Na začátku všech příběhů je velká zamilovanost, ale pak to začíná ve vztahu skřípat, a to často už v době těhotenství, po narození dětí se pak situace zhoršuje. Bohužel velmi často nám maminky píšou o tom, že zažívaly domácí násilí, že jejich partner (otec dětí) byl závislý na alkoholu nebo drogách. Častým motivem, proč se rodinná situace zhoršila, bývá taky ztráta zaměstnání. Někdy jde o vztahy, které se rozpadnou po pár letech, ale máme příběhy, kdy vztah končí po patnácti letech manželství a maminka nám píše, že si nikdy nedokázala představit, že by se mohla ocitnout v takové situaci, kdy bude nucena žádat i o pomoc. V posledních letech se do projektu hlásí i ženy, které se snaží situaci zvládat jak jen můžou, ale teď už na to vlivem okolností jako je zdražování nestačí.

Zasáhl vás příběh některé maminky více než jiný?

Žaneta: První příběhy maminek, které procházely naším projektem mezi prvními, si pamatuji velmi dobře. S některými jsme se setkali, za jinými jeli s věcmi, které jsme pro ně pořídili. Často to byly a bohužel stále jsou smutné příběhy silných žen. Proto se snažím myslet na ty šťastné. Takže musím zmínit maminku Pavlínu, která se rozhodla nevzdat a nerezignovat na svůj život a začala myslet i sama na sebe. Dnes má skvělého manžela, se kterým vychovává svoje děti a dnes už i jejich společného syna. Takový příběh bych přála každé samoživitelce.

Co je pro maminky nejtěžší, když zůstanou samy?

Žaneta: Jsou to nejen starosti o to, jak uživí rodinu a jak vše skloubí dohromady, ale i psychická dlouhodobá zátěž a často pocit, že světlo na konci tunelu je v nedohlednu.

Petra: Mnoho maminek se nám svěřuje s tím, že se stále setkává s předsudky, že pro ně je těžké přiznat svému okolí, že na děti zůstaly samy. A velmi často je taky trápí bydlení – je těžké získat větší byt, nemají na kauci, setkávají se s odmítavými postoji, protože majitelé se bojí, že samoživitelky nebudou mít na nájem apod.

„Vždycky mě zasáhnou příběhy žen, které zůstaly samy na nemocné děti. Nejen, že musí řešit nelehkou finanční situaci rodiny, ale ještě jsou vystaveny obrovskému psychickému tlaku a vyčerpání. Zaslouží si hluboký obdiv. A měly by mít opravdu obrovskou podporu od okolí, od společnosti.”
Petra Květová Pšeničná
spoluzakladatelka projektu Fandi mámám

Co váš projektový tým? Jsou i v něm maminky samoživitelky?

Žaneta: Samoživitelky máme jak mezi našimi dobrovolnicemi, tak i v týmu těch, které zaměstnáváme. Často se nám hlásí i samy maminky, které projdou naším projektem a chtějí se následně jako dobrovolnice zapojit do pomoci dalším maminkám, které zůstaly na své děti samy. Ty pak fungují jako delegátky v jednotlivých krajích, které pomáhají se zapojením nově přihlášených maminek do projektu.

Petra: To, že samoživitelky pomáhají samoživitelkám, má své výhody. Chápou jejich situaci, jejich životní peripetie, dokáží jim poradit, provést je procesem ověřování, dokážou s nimi komunikovat bez předsudků a mohou jim taky popsat svoji zkušenost s naší organizací.

Jaký přínos vidíte ve spolupráci se Zásilkovnou a Nadačním fondem Simony Kijonkové?

Petra: Máme vždy velkou radost, když se k nám připojí partner a podporovatel, který má zájem s námi pomáhat a pomoci měnit situaci samoživitelek. Vítáme, že díky Zásilkovně můžeme nabídnout dárcům a dárkyním slevu na dopravu pro posílání materiální pomoci, a to jak pro maminky samoživitelky v rámci Fandi mámám, tak také v rámci zasílání pomoci přes aplikaci FandiMat. O finanční podporu budeme tento rok Nadační fond Simony Kijonkové teprve žádat, ale už teď oceňujeme, že neziskové organizace mohou žádat a získat finance i na provozní náklady organizace, které zkrátka vždycky byly a budou, organizace potřebuje uživit i svůj provoz, jinak by sama nemohla dlouhodobě pomáhat. Za jakoukoliv pomoc děkujeme, vážíme si ji.

Lidé mají možnost podpořit náš projekt i tím, že si pořídí tašku nebo tričko s originálním nápisem „Máma je jen jedna”. Chceme tím upozornit na téma samoživitelství. Ale taky to může být krásný dárek pro každou ženu, která je mámou, protože to tak zkrátka je – mámu máme jen jednu, říkají zakladatelky projektu

Jaké plány máte s projektem do budoucna?

Žaneta: Naší vizí je, abychom mohli zaměstnávat maminky samoživitelky, které budou pomáhat v projektu Fandi mámám ostatním maminkám samoživitelkám, a zároveň to pro ně bude dostatečný finanční příjem na zajištění vlastní rodiny.

Petra: Chceme stále pomáhat především materiálně, budeme taky neustále doplňovat rozcestník pomoci, který máme na našem webu a který nabízí nejrůznější informace a rady v tíživých životních situacích. Taky chceme i nadále bojovat s předsudky a upozorňovat na problémy samoživitelství, na to, jaké to je být samoživitelkou, co tyto ženy řeší, s čím se potýkají. A že je potřeba této chudobou ohrožené skupině podat pomocnou ruku. A v neposlední řadě se chceme zaměřit na růst aplikace FandiMat, aby se do aplikace zapojili další lidé, aby se FandiMat stal místem, kde je možné najít nebo poptat materiální pomoc. Prostě chceme i nadále propojovat lidi, kteří si pomáhají.


Sdílet:

Rubriky