Blog

Phishing: pozor na podvodníky na inzertních portálech

6. 12. 2021 8:19

Vážení zákazníci,

opětovně upozorňujeme na podvodná jednání, tzv. phishingy, které se šíří na internetu, a v rámci kterých je neoprávněně užíváno logo a obchodní jméno společnosti Zásilkovna. Jedná se o podvodné praktiky, pomocí níž se podvodníci snaží získat vaše citlivé údaje o platební kartě s cílem zajistit si přístup k vašim finančním prostředkům na bankovním účtu.

K tomuto jednání podvodníci neoprávněně kopírují a upravují internetové informační stránky společnosti Zásilkovna, a zároveň využívají další podvodné internetové stránky vzhledově srovnatelné s platebními branami, v nichž se vyplňují citlivé údaje o platební kartě.

Nejčastěji evidovaná situace:

  • Podvodník kontaktuje osobu inzerující zboží na inzertním portálu, že má zájem o koupi.
  • Prodávajícímu pak zašle informaci, že mu peníze zaslal prostřednictvím služby společnosti Zásilkovna a k jejich vyzvednutí je zapotřebí zadat údaje o platební kartě.
  • Prodávající tak zadá údaje o své platební kartě a následně je okraden o finanční prostředky.

Upozorňujeme: Zásilkovna žádnou podobnou službu, kde by prodávající musel zadávat údaje o své platební kartě či účtu, neprovozuje. Tato služba je fiktivní a manipulativní návod je vytvořen podvodníky!

Na stejném principu fungují i nevyžádané e-maily a SMS, v rámci kterých je vyžadována úhrada doplatku za zboží, clo, popř. jiné poplatky. Prosíme, nikdy nesdílejte údaje o své platební kartě s třetími stranami.

V podobných případech nezadávejte nikam své osobní údaje a údaje o platební kartě. Na komunikaci nijak nereagujte, v jiném případě komunikaci ihned ukončete. V případě, že došlo ke škodě, neprodleně informujte vaši banku s cílem zastavit veškeré finanční transakce a blokovat platební kartu, a dále učiňte podnět na Policii ČR.
Doporučujeme:
Pokud došlo ke škodě, neprodleně informujte vaši banku!

Dobré vědět: Naše oficiální doména je www.zasilkovna.cz. Jedinou platební bránou pro on-line platby, kterou využíváme, je ta od banky ČSOB, kdy jsou při platbě v bráně vždy uvedeny veškeré informace o bance a naší společnosti. Dobírka a platba za dopravu se platí bezpečně přímo v naší oficiální aplikaci Zásilkovna nebo zmiňovanou on-line platbou, na kterou se však za všech okolností dostanete pouze oficiální cestou přes naši společnost.

Dejte prosím pozor na své osobní údaje a pokud budete mít kdykoliv jakékoliv pochybnosti o platbě, obraťte se prosím na náš zákaznický servis telefonicky, prostřednictvím Facebooku nebo e-mailem.

Na našich kontaktních linkách můžete sdílet i jakékoliv informace vedoucí k dopadení pachatele!

Děkujeme moc za spolupráci.


Sdílet:

Rubriky