Blog

BREXIT a s ním spojené změny

3. 2. 2021 15:13

3.  2. 2021, 16:13

Změny při vyplňování celní deklarace

Vážení klienti,

náš partner pro doručování zásilek do UK (Royal Mail) nás informoval o zásadních změnách v rámci vyplňování celních deklarací a informací, které od nás pro úspěšnou cestu zásilek do UK potřebuje.

Proto jsou nově s okamžitou platností při vyplňování celní deklarace povinná následující pole:

➤ Hmotnost produktu (nové povinné pole)
HS kód – celní kód zboží
➤ 
Popis zboží
➤ Země původu – country of origin
➤ Počet kusů
➤ Hodnota (celková hodnota, nikoliv za kus)

Bez vyplnění zmíněných povinných polí nebude možné zásilky do našeho systému podat. Zásilky, které jsou již podané a nelze u nich vytisknout štítek, řešíme operativně a individuálně.

Děkujeme za pochopení,
Vaše Zásilkovna

8. 1. 2021, 18:13

BREXIT a doplňující informace

Vážení klienti,

posíláme Vám doplňující informace a odpovědi na Vaše časté dotazy ohledně Brexitu a posílání zásilek do Velké Británie (dále jen UK). Veškeré informace pro Vás pravidelně aktualizujeme níže v tomto článku. Ze všeho nejdříve Vás chceme upozornit, že i po uzavření Dohody jsou registrace k dani v UK a vlastní EORI číslo povinné údaje. 

Celní řízení

Zásilky do hodnoty 135 GBP nepodléhají clu, ale je třeba za ně odvést DPH v UK. U zásilek s hodnotou nad 135 GBP je třeba v rámci celní deklarace uvádět i původ zboží. Do budoucna by se důkaz o původu zboží (tzv. preferenční věta) měl zobrazovat přímo na štítku dopravce. V tuto chvíli náš logistický partner na úpravě a implementaci štítku pracuje, ale v budoucnu bude klíčové, aby informace o původu zboží byla vždy uvedena správně, a to jak při podání přes API, tak v klientské sekci. 

V mezidobí, tedy než bude dokončena oprava štítku, prosím využijte k uvedení původu zboží tento dokument, který je třeba vyplnit a vložit do zásilky. Druhou možností je vložit znění preferenční věty z dokumentu přímo na fakturu, kterou také vložíte do zásilky. Preferenční větu doporučujeme k zásilkám přikládat i po změně na štítku, protože je to pro celní úřad na vstupu do UK platnější důkaz o původu zboží. 

Děkujeme za pochopení, 

Zásilkovna

21. 12. 2020, 15:50

Důležité: doručení do UK omezeno!

Vážení klienti,

z důvodu nenadálého vývoje událostí spojených s COVID-19 doporučujeme dočasně pozastavit podávání zásilek do UK.

Dle našich informací se kvůli uzavření hranic tvoří velké fronty v přístavech, a tak očekáváme velké zpoždění zásilek. Dále je nutné zmínit, že řidiči jsou schopni se dostat přes hranice, nicméně se již nejsou schopni dostat zpět. Dopravci nás také informovali, že pokud se zásilky bez celní deklarace nepodaří včas dostat přes hranice do konce roku, budou je pravděpodobně vracet zpět odesílatelům.

Celou situaci neustále monitorujeme a budeme Vás informovat o případných změnách.

Omlouváme se za nepříjemnosti a děkujeme za pochopení,

Vaše Zásilkovna

18. 12. 2020, 10:00

Doplňující informace k BREXITU

Marketplace, Irsko a Velká Británie

Vážení klienti,

nedávno jsme vás informovali o změnách, které souvisejí se zasíláním do Velké Británie s ohledem na to, že ke dni 1. 1. 2021 VB vystupuje z Evropské unie. Nyní pro vás máme další důležité informace.

Zasílání do Irské republiky (dále IE)

Naše současné Hermes řešení představuje podávání zásilek do Irska přes UK. S tímto partnerem se nám bohužel nepodařilo vymyslet variantu, jak zásilky podávat přímo do Irska. Proto jsme připravili nové řešení odesílání zásilek do této země, a to skrze dopravce Anpost.

Řešení IE Hermes HD (ID 4524) vypneme ke dni 23. 12. 2020. Hned poté bude k dispozici nový dopravce IE Anpost HD (ID 9990).

Zasílání do Spojeného království Velké Británie a Severního Irska (dále UK)

Jak jsme avizovali, pro odesílání zboží do UK od Nového roku bude nutné, abyste byli registrovaní v UK k odvodu DPH a měli vygenerované číslo UK EORI. Tato čísla pak bude možné vyplnit v klientské sekci pod vaší fakturační adresou (viz obrázek níže). V případě, že neznáte přístup do vaší klientské sekce, prosím obraťte se na nás na mailu  customs@packeta.com, pomůžeme vám tato čísla pod vaším účtem vyplnit.

Pokud zásilky podáváte přes API, prosím nahlédněte do naší API dokumentace pro detail zadávání celní deklarace pro služby GB Royal Mail 24/48.

Jak na registraci k odvodu DPH v UK a získání UK EORI čísla?
Podrobnosti najdete v článku níže.

Zasílání přes marketplace (Amazon, Ebay atp.)

Povinnost registrovat se k DPH a EORI v UK vzniká buď pro e-shop samotný, nebo pro marketplace (tržiště). To znamená, že pokud prodáváte zásilky přes Amazon, Ebay či podobná online tržiště, nemusíte provádět registraci. Nicméně i tak je nutné, abyste nám UK VAT a UK EORI zadali pro váš marketplace.

Pro zásilky nad 135 GBP bude náš partner odvádět clo a DPH, a tudíž je třeba domluvit se s daným tržištěm, aby za vás v tomto případě clo a daň neodváděli. 

Dobré vědět: Po Novém roce budeme kvůli proclívání měnit zpětnou adresu v UK. Jakmile ke změně dojde, budeme vás neprodleně informovat.

7. 12. 2020

Posíláte zboží do Velké Británie? Přinášíme důležité informace k BREXITu! 

Vážení klienti,

vzhledem ke konci přechodného období vystupuje Velká Británie ke dni 1. 1. 2021 z Evropské unie. Pro odesílání zásilek do UK tak začínají platit nová pravidla a nadále nebude možné zásilky poslat bez celní deklarace.

Pro co nejvíce plynulý přechod na nové procesy spojené se zasíláním do UK je nezbytné si nejdříve zajistit následující administrativní náležitosti. Je to narychlo, ale bohužel naši partneři nám kompletní informace předali až teď – a my je okamžitě předáváme na Vás.

Důležitá administrativa

Z Evropské unie

V první řadě je třeba vyplnit Smlouvu o nepřímém zastoupení v celním řízení a plnou moc pro daňové řízení, kterou si můžete stáhnout zde (anglickou verzi naleznete zde). Ve smlouvě je kromě jiného potřeba uvést i Vaše přidělené číslo EU EORI. Veškeré podrobnosti a postup, jak jej získat, se dočtete na tomto odkazu. Vyplněný a podepsaný dokument pak zašlete e-mailem:

příjemce: customs@packeta.com
a do předmětu uveďte: GB plná moc – název vašeho e-shopu

Do Velké Británie

Celní pravidla UK se od jiných třetích zemí zásadně liší. Pro posílání zásilek do UK je nezbytné se nejprve registrovat ve Velké Británii k odvodu DPH a zároveň mít přidělené UK EORI číslo. Níže přikládáme odkazy, které Vám v této administrativě pomohou.

A jaké platí celní limity pro UK?

➤  Platba DPH od 0 GBP do 135 GBP
➤  Clo a DPH od 135 GBP

Přechod současných služeb

Služba Royal Mail bude v současné formě dostupná do 20. 12. 2020 bez celní deklarace. Od 21. 12. 2020 bude již povinné vyplnění celní deklarace, abychom zajistili plynulý přechod a doručení zásilek. V rámci vyplňování celní deklarace bude kromě standardních polí tedy nutné vyplňovat:

➤  UK EORI
➤  
VAT number
➤  10místný HS kód

Dopravce Royal Mail nás informoval, že z důvodu BREXITu a s ním spojeného celního řízení, bude od 1. 1. 2021 navyšovat cenu za přepravu zásilek. V tuto chvíli však čekáme na konečné vyjádření z jejich strany. O změně cen Vás budeme informovat jakmile budeme znát všechna fakta.

Služba Hermes bude dostupná do 21. 12. 2020 pro podání zásilek bez celní deklarace. Jelikož nebude přes tohoto partnera možné zásilky proclívat, od 22. 12. 2020 nebude možné na tohoto přepravce podávat zásilky. Momentálně pracujeme na novém řešení, které Vám umožní posílat zásilky přes Hermes i s možností proclení. V mezidobí bude možné využít službu Royal Mail.

Nejste si jistí zařazením Vašeho zboží? Velmi rádi Vám poradíme na adrese customs@packeta.com.

Vaše Zásilkovna


Sdílet:

Rubriky