Blog

Vodík jede! Omrkněte vodíkovou čerpací stanici a H2 dodávku Packeta

14. 3. 2023 7:53

V Praze se otevřela vodíková čerpací stanice a my jsme byli s naší vodíkovou dodávkou Packeta u toho! V areálu čerpací stanice Orlen Benzina na pražském Barrandově je nově k dispozici první plně samoobslužná vodíková stanice v České republice, která je přístupná široké veřejnosti v nonstop režimu a vhodná pro plnění osobních i nákladních aut a autobusů. 

Naše Packeta, do níž spadá i česká Zásilkovna, při příležitosti slavnostního otevření vodíkové čerpací stanice představila veřejnosti, médiím a zástupcům státní správy vodíkovou dodávku Master H2-TECH od společnosti Renault HYVIA, kterou nám zprostředkovala skupina Thein Industry. 

Snad to nebude dlouho trvat a tato dodávka bude pod hlavičkou Packeta brázdit i české silnice!

“V Thein Industry dlouhodobě podporujeme české a slovenské firmy v modernizaci pomocí vodíkových technologií. Dělá nám velkou radost být u tak zásadního kroku jedné z předních českých dopravních společnosti s evropským přesahem. Takové spojení nám dává smysl a naše ambice do budoucna je nadále v podobných spolupracích pokračovat a rozšiřovat je,” komentuje spolupráci Filip Budník, investiční ředitel Thein Industry.

Renault Master H2-TECH v číslech:
  • Dojezd: až 500 km
  • Doba plnění paliva: 5 minut
  • Nulové emise CO2
  • Úložný prostor: 12 m³
  • Nádrž obsahuje: 6 kg vodíku
  • 100% bezpečné
„Zásilkovna a celá skupina Packeta je na českém i zahraničním trhu vnímaná jako inovátor, který na trh přináší nová řešení. Věřím, že výsledkem naší spolupráce s Thein Industry i Orlen bude další posun ve využívání vodíku v logistice v České republice. Udržitelnost našeho podnikání je pro celou naši skupinu velmi důležitá. Do roku 2025 chceme mít velkou část našeho vozového parku na alternativní pohony a budeme cílit i na naše dodavatele, aby byl celý dodavatelský řetězec udržitelný. Zároveň jsme se v rámci naší strategie rozhodli k aktivitám vedoucím ke snížení uhlíkové stopy o více než 30 % v průběhu příštích pěti let.”
Simona Kijonková
Simona Kijonková
CEO skupiny Packeta a zakladatelka a spolumajitelka Zásilkovny​

Věděli jste, že...

Packeta je členem České vodíkové technologické platformy (HYTEP) a tuzemským pionýrem využívání vodíku v logistice.

Delší dojezd než elektroauta, plné dočerpání za 5 minut

Automobily na vodíkový pohon jsou velmi šetrné k životnímu prostředí – do ovzduší vypouští jen kyslík a vodu. Navíc dokážou ujet delší vzdálenost než elektromobily a dočerpání vodíku probíhá stejně rychle jako u benzínu či nafty. O elektromobily se ale v podstatě jedná. Vozy na vodík však energii nečerpají z baterií, ale vděčí za ni reakci vodíku a kyslíku v palivových článcích za vzniku vody.

Nově vzniklá vodíková čerpací stanice v Praze na Barrandově zásadně rozšiřuje možnosti rozvoje nízkoemisní a bezemisní hromadné i nákladní dopravy v ČR. Majitelům vodíkových dopravních prostředků jsou zde k dispozici dvě plnicí pistole s odlišným tvarem hlavice:

  • jedna pro pro plnění osobních automobilů tlakem 700 barů,
  • druhá pro plnění nákladních automobilů a autobusů tlakem 350 barů.

Sdílet:

Rubriky