Blog

Pošlete přes Zásilkovnu elektroniku potřebným #sbirkaIT

14. 3. 2022 10:23

Obratem po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině vznikla iniciativa #techresistance, jejímž cílem je shromáždit IT vybavení pro ukrajinské obyvatele a uprchlíky. Darovat můžete notebooky, telefony či třeba powerbanky. Zásilkovna se stala logistickým partnerem sbírky: zařízení můžete poslat zdarma prostřednictvím kteréhokoliv našeho podacího místa.

Všechny přístroje poputují přes Migrační konsorcium k těm, kteří utekli před konfliktem ze země, aby mohli zůstat ve spojení s domovem i mezi sebou navzájem, lépe našli práci a nastartovali nový život. Vybraná část sbírky pak bude převezena přímo na Ukrajinu, aby pomohla vytvořit technologické zázemí — protože se ocitáme v konfliktu, kde digitální stránka hraje podobnou, ne-li stejnou roli jako pozemní síla. 

Sbírka IT, pomoz i ty

Máte možnost pomoci? Leží vám doma nepoužívaný starší telefon či počítač? Pošlete je těm, kteří je aktuálně nutně potřebují a maximálně je využijí. Odeslání elektroniky přes Zásilkovnu je zcela zdarma — na vás bude jen vybavení zabalit.

Jak můžete pomoci?

  1. Zabalte jakékoliv zařízení z výše uvedené elektroniky.
  2. Zásilku nijak nepopisujte. Odneste ji na jakékoliv naše podací místo, kterých najdete v ČR už více než 5 000. Nejbližší podací místo můžete najít pomocí našeho vyhledávače — mezi filtry stačí zakliknout „Podací místa“.
  3. Na podacím místě pak sdělte obsluze, že se jedná o zpětnou zásilku, a nahlaste jí kód 98108979. Nic neplatíte.
  4. Obsluha zásilku převezme a nalepí na ni štítek, díky kterému budeme vědět, kam zásilka směřuje.
  5. Zásilku doručíme organizátorovi sbírky, který vybavení od vás přes Migrační konsorcium předá potřebným.

5 tipů, jak dobře zabalit zásilku

Aby se IT vybavení během přepravy nepoškodilo, přečtěte si prosím, jak zásilku vhodně zabalit.

  1. Zásilku zabalte do dostatečně pevného kartonu nebo kartonové krabice.
  2. Obsah zásilky umístěte doprostřed, aby se eliminovala možnost jejího poničení.
  3. Volné místo kolem obsahu vyplňte libovolným měkkým materiálem (ideální jsou třeba noviny), příp. přidejte bublinkovou fólii.
  4. Zásilku zalepte tak, aby z ní nic nemohlo vypadnout. Nejlepším způsobem je lepení do kříže.
  5. Zpevněte pomocí izolepy i rohy a klopy zásilky.

Pozor na to, že hmotnost zásilky nesmí přesáhnout 5 kg. Nejdelší strana zásilky může mít max. 70 cm a součet délek všech tří stran zásilky max. 120 cm.

Více o iniciativě Tech Resistance

Iniciativa #techresistance vznikla v pátek 25. 2. 2022 jako reakce na ruskou invazi na Ukrajinu. Od té doby se do ní zapojilo téměř devadesát expertních dobrovolníků pracujících převážně v oblasti technologií, start-upů a kreativní sféry. Ti bez nároku na honorář pracují nejen na sbírce, ale vytvářejí i návody o bezpečném chování v online světě či monitorují kybernetické hrozby. „Je jasné, že střecha nad hlavou a jídlo jsou pro uprchlíky zásadní prioritou. Ale aby mohli zůstat v kontaktu se svou rodinou a přiblížit se normálnímu životu v ČR, potřebují IT hardware a funkční připojení k internetu. Proto jsme s Tech Resistance spustili sbírku, která jim s tím pomůže,“ uvedla zakladatelka iniciativy a expertka na umělou inteligenci Sara Polak pro server computerworld.cz

Darované repasované přístroje poputují přes Migrační konsorcium uprchlíkům v ČR, vybraná část zařízení pak bude odeslána přímo na Ukrajinu, aby pomohla vytvořit technologické zázemí místnímu odboji. Garanci, aby se technika dostala opravdu k těm nejpotřebnějším, zajišťuje Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR. Konsorcium tvoří 16 organizací, věnujících se problematice uprchlictví dlouhodobě, a dohlédne, aby byla technika rozdělena spravedlivě.

Chcete více informací o sbírce? Kontaktujte přímo organizátory na e-mailu sbirka@techresistance.cz.

Kam dál? Zásilkovna pomáhá nejen přepravou IT vybavení — doručujeme i humanitární pomoc. Jak se můžete zapojit i vy, se dočtete zde.


Sdílet:

Rubriky