Blog

Chorvatsko přechází na měnu EUR

15. 12. 2022 13:50

Od 1. 1. 2023 se stane v Chorvatsku oficiální měnou euro. Doručujete s námi do této země? V tomto článku se dozvíte, co to pro vás znamená a na jaké změny je potřeba se připravit. 

  • Ke změně měny dojde o půlnoci z noci 31. 12. 2022 na 1. 1. 2023.
  • Oficiální fixní kurz pro převod měny od 1. 1. 2023 byl nastaven na 7,53450 HRK = 1 EUR.
  • První dva týdny v novém roce mají příjemci na výběr, zda chtějí dobírku platit v kunách, anebo eurech.
  • Převod měny vždy proběhne pomocí uvedeného fixního kurzu. Dobírky však od nového roku budou vypláceny již pouze v eurech. 

Omezení podeje zásilek do Chorvatska do konce roku

Jelikož se jedná o komplexní změnu v nastavení našeho systému, rozhodli jsme se na nezbytně nutnou dobu pozastavit možnost podávání zásilek do Chorvatska. K přerušení služby dojde ve čtvrtek 29. 12. 2022 v odpoledních hodinách. Uděláme vše pro to, aby bylo možné zásilky znovu vytvářet v pondělí 2. 1. 2023, nejpozději však v úterý 3. 1. 2023. 

Pozastavení se týká těchto dopravců:
 
❌ HR Oversaes HD (ID dopravce 10618 )
❌ HR Overseas PP (ID dopravce 10619)
❌ HR DPD HD (ID dopravce 4646)
❌ HR Chorvatská pošta HD (ID dopravce 4634)
❌ HR Chorvatská pošta PP (ID dopravce 4635)

Podej zásilek do konce roku

U všech zásilek vytvořených v tomto roce doporučujeme uvádět měnu ještě v kunách. Pokud budou tyto zásilky doručovány v prvních dvou týdnech nového roku, bude na příjemcích vybrat si, v jaké měně chtějí dobírku zaplatit. Pro převod se bude používat fixně stanovený kurz. Po uplynutí těchto dvou přechodných týdnů bude pro příjemce možná pouze platba v eurech.  

Podej zásilek v novém roce

Po Novém roce bude nutné zadávat dobírkovou částku v eurech. Uvedení dobírky v kunách již nebude možné a kuny jako měna budou v našem systému blokovány. Z vaší strany je tedy nutné upravit uváděnou měnu, jinak vám nepůjde zásilky u nás v systému vytvořit. 

Zásilky, které jste datově vytvořili v roce 2022, nám můžete fyzicky předat do sítě v roce 2023, i když je dobírka uvedena kunách. 

Těm z vás, kdo se chcete připravit na změnu dříve, můžeme umožnit zadávat dobírky v eurech již nyní. Je ale nutno počítat s tím, že ještě není použitelný fixní kurz a konverze měn se bude řídit našimi Všeobecnými obchodními podmínkami.

Chcete doběrečné v eurech?

Pro podání zásilek v EUR již nyní kontaktujte prosím svého obchodního zástupce.

 Převod dobírek 

Poslední fakturu v kunách obdržíte 27. 12. 2022. Po Novém roce již všechny převody budou probíhat v eurech, nehledě na to, zda částka od příjemce byla vybrána v kunách nebo eurech. Pokud částka byla vybrána v kunách, bude přepočtena výše uvedeným fixním kurzem. 

Často kladené otázky:

Do kdy můžu k vám do systému posílat objednávky v kunách? 

Do 29. 12. 2022 odpoledne, poté bude služba dočasně přerušena kvůli nutným změnám v systému. 

Můžu začít posílat zásilky s hodnotou v EUR před 1. 1. 2023? 

Ano, můžete. Pro přepnutí výplaty dobírek na EUR kontaktujte svého obchodního zástupce, který vám tuto změnu v systému zajistí.  

Jak bude v tomto případě probíhat konverze měn? 

Konverzace měn bude probíhat standardně dle našich VOP. 

Od kdy budu muset posílat objednávky v hodnotě EUR?  

Po znovuotevření služby, které proběhne dle rychlosti úprav systému – buď v pondělí 2. 1. 2023, nebo úterý 3. 1. 2023. Od této doby již nepůjde podat zásilky s hodnotami v HRK a bude nutné uvádět EUR. 

Jak si poradíte s objednávkami, které zadáme v kunách, ale vy je budete doručovat až po Novém roce? 

Všechny tyto zásilky budou zpracovány. Prvních 14 dní je v Chorvatsku přechodné období, kdy příjemce může zaplatit ještě v HRK, anebo již v EUR. Pokud si vybere eura, zadaná částka v kunách bude přepočtena fixním kurzem na eura.

Začnou dobírky od 1. 1. 2023 hned chodit v EUR, přestože zadané byly v roce 2022 v HRK a vybrané také v HRK?  

Ano, jelikož kuny jako měna již nebudou existovat. 

Máme již s bankou vyřízené, že ke dni 30. 12. 2022 ukončujeme svůj HRK účet. Kdy je potřeba provést změnu účtu?  

Poslední vystavení faktur pro výplatu dobírek v HRK v roce 2022 proběhne ke dni 27. 12. 2022. To znamená, že v průběhu posledního týdne roku 2022 vyplatíme tyto poslední závazky v HRK. Následující výplata dobírek proběhne až v roce 2023 v EUR. Ta bude poslána na účet pro eurové platby, který máte zadaný u svého uživatelského účtu. Pokud nemáte účet pro platbu v EUR vyplněn, můžete si ho doplnit již nyní. V případě, že žádný EUR účet momentálně nemáte, tak lze po Novém roce využít právě váš HRK účet. Jediné, co je potřeba udělat, je jej přepsat jako EUR účet.  

Nastavení všech uživatelů, kteří mají nyní uloženou výplatu dobírek v HRK, bude změněno na výplatu dobírek v EUR.  

Pokud si přejete přejít na výplatu s konverzí měny (v CZK), můžete tuto změnu udělat taktéž ve vašem uživatelském účtu v klientské sekci. Změnu doporučujeme udělat po posledním vystavení faktur v kunách, tedy po 27. 12. 2022. 

S nastavením účtu vám rád pomůže váš obchodní zástupce.  


Sdílet:

Rubriky