Blog

Úpravy sekce pro podávání zásilek mimo EU

14. 6. 2021 8:15

Víme, že zadávání celní deklarace napříč zeměmi a dopravci bylo v našem systému nepřehledné a složité. Proto jsme se rozhodli celou sekci sjednotit a nastavit tak, aby pro vás bylo podávání zásilek mimo EU co možná nejjednodušší.

Výsledkem je intuitivní proces podání celních deklarací pomocí jednotného formuláře, ve kterém se budete lépe orientovat, protože se jednotlivá pole pro vkládání dat budou automaticky měnit na základě požadavků cílových zemí a dopravců. 

Jaké změny na vás v klientské sekci čekají?


Hodnota a hmotnost zásilek
Nově už pole hodnoty a hmotnosti zadávat nemusíte, protože se do nich bude automaticky vyplňovat součet hodnot a hmotností jednotlivých položek.

Novinka: výběr způsobu proclení
Při zadávání celních deklarací bude ze všeho nejdříve třeba vyplnit způsob proclení. Tyto varianty budou aktivní v závislosti na zvoleném dopravci a jeho poskytovaných služeb. Na výběr budou tyto tři možnosti:

    1. Vlastní celní prohlášení (mám vlastní VDD)
      V případě této volby je třeba vyplnit číslo MRN konkrétního VDD (tj. celního vývozního dokladu) a také přiložit VDD doklad ve formátu PDF.
    2. Vystavení VDD přes Zásilkovnu
      Velmi rádi Vám celní doklad vystavíme. Poplatek za tuto službu je 100 Kč za vystavené VDD (vč. 1 celního kódu) + 25 Kč za každý další celní kód.
    3. Poštovní clení (bez VDD a poplatků)

Jak to bude probíhat v praxi?
Tak například u Švýcarska bude možné zvolit kteroukoli ze 3 zmíněných variant. Naopak u zásilek do Velké Británie bude možná pouze varianta č. 3. Stejné nastavení platí i pro zásilky na Ukrajinu a Rusko, ale v tomto případě lze po individuální dohodě způsob proclení změnit.

Dodávání faktur

Faktury už nebudete muset posílat e-mailem. Od 17. 6. 2021 bude možné nahrávat tyto podklady k celnímu řízení přímo do našeho systému.

Názvy produktů
Povinné budou názvy produktů už jen v angličtině. Vyplnění pole pro název v češtině bude nepovinné.

Podáváte zásilky přes API? Veškerou technickou dokumentaci k uvedeným změnám naleznete na tomto odkazuV případě jakýchkoli dotazů se na nás neváhejte obrátit e-mailem na customs@packeta.com.


Sdílet:

Rubriky