Blog

Motolské dětské ORL se proměnilo v barevnou pohádku

27. 5. 2021 11:30

Nemocnice si za poslední rok prošly extrémně náročným obdobím. O to více v současné době potěší zprávy o projektech, které je dělají hezčím místem – a to jak pro pacienty, tak i pro personál.  Zbrusu novou podobu nedávno dostaly také prostory dětské ORL v motolské nemocnici, kde pod taktovkou Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové (NFZŽ) a výtvarníka Libora Škrlíka prošly vizuální změnou dvě lůžková oddělení, čekárna ambulance i hlavní dětská kartotéka.   

Nástěnné malby krášlící prostory zdravotnických zařízení, léčeben, dětských domovů či domovů pro seniory se staly pilotním projektem NFZŽ, který v roce 2007 založila herečka Zdeňka Žádníková. Jen ve Fakultní nemocnici Motol takto se svým týmem mění jednotlivá oddělení a společné prostory už více než dvanáct let a vnáší do nich pozitivní energii, humor a barvy. Nezastavila je ani pandemie koronaviru. „Jsem ráda, že i přes náročnou dobu, která byla pro nás všechny až neúnosně dlouhá, jsme mohli dělat smysluplné věci. Fakultní nemocnice Motol jako jediná nezastavila naše projekty, a my jsme tak měli možnost v časově velkorysém prostoru velkoryse tvořit,“ říká zakladatelka projektu Zdeňka Žádníková, jíž i v tomto případě podali pomocnou ruku partneři.

„Mottem značky Dermacol je měnit svět s láskou ke kráse a projekty NFZŽ dělají krásnějšími prostory pro naše děti, rodiče, prarodiče i ty, kteří se o nich starají. Naše poslání se v nich tedy zhmotňuje do krásně barevných a živých kontur,“ říká Věra Komárová, spolumajitelka společnosti Dermacol, která je dlouholetým generálním sponzorem NFZŽ a na tento projekt přispěla sumou 550.000 Kč. Vloni se k ní připojila i společnost Zásilkovna, jež tento projekt podpořila finančním darem 100.000 Kč.

„Podpora dětí vždy byla, je a bude jedním ze základních pilířů charitativní činnosti Zásilkovny a její důležitost vnímám také jako maminka tří dětí. Jsem přesvědčena, že výtvarné proměny nejrůznějších dětských nemocničních zařízení pomáhají dětem, ale i jejich rodinám, lépe zvládat nepříjemné a těžké životní situace, kterým bohužel musí čelit.”
Simona Kijonková
Simona Kijonková
CEO & Founder Zásilkovna / Packeta Group​

 Pomáhali zdravotníci i malí pacienti

Nový výtvarný kabát dostala dvě lůžková oddělení, čekárna ambulance ORL a radikální změnou prošla celá hlavní dětská kartotéka. Při návrhu a realizaci projektu za 650.000 českých korun přitom dostali slovo i ti, již tráví v prostorách nejvíc času. „Prostě jsme se ptali těch nejkompetentnějších, kteří o léčbě vědí vše, a tak vnímají i důležitost toho, jak se během léčby nebo terapie pacient v prostorách cítí,“ říká Z. Žádníková a přidává i konkrétní příběh: „Přišla za námi vrchní sestra z operačních sálů a nesměle se zeptala, jestli bychom nemohli vymyslet něco, aby se jich děti přestaly bát. Tak vznikl zábavný komiksový sloup, na kterém pomocí obrázků ukazujeme, co děti čeká, pokud se dostanou do situace, kdy pro ně přijede záchranka. Je to poučné a zábavné zároveň.“ Její slova potvrzuje i Miloslav Ludvík, ředitel FN Motol: „Moc si vážíme toho, že malby vznikají společným úsilím, a pokaždé je tak výzdoba ušitá na míru konkrétnímu oddělení. Jsem si jistý, že to je opravdu znát – stačí jen chvilku pozorovat, jak děti na malby výborně reagují. Buď si je samy prohlížejí, u těch interaktivních si s nimi hrají, anebo si o nich se svými rodiči krásně povídají.“

 Pandemie je semkla

Výtvarné úpravy prostor motolské nemocnice si kladou za cíl zpříjemnit pacientům a personálu čas v nich strávený, ale stejně tak berou v úvahu i jejich funkčnost. Proto je tvořivý proces od začátku kreativním partnerstvím mezi všemi zainteresovanými. „Prostor jako takový, jeho světelnost či účel, je vždy základní inspirací, ale stejně tak mě inspirují lidé, kteří jej využívají. V tomto případě vstupovali jako partneři do celého procesu od samého začátku, častokrát bez toho, aby si to vůbec uvědomovali. Jejich podpora byla neskutečná, okamžitě reagovali, podávali pomocnou ruku,“ říká výtvarník Libor Škrlík a dodává: „Pracovali jsme v náročných podmínkách, dodnes vzdávám hold všem, kteří musejí celé dny pracovat v respirátorech. Pandemie to ale nakonec celé jen umocnila v tom dobrém smyslu slova. Měl jsem pocit, že Motol byl tím nejbezpečnějším místem na světě.“

O projektu NFZŽ a FN MOTOL

Projekty NFZŽ ve FN Motol se realizují od roku 2009. Systematicky, krok po kroku, procházejí vizuální změnou jednotlivá oddělení i společné prostory. Na dětské psychiatrii tak mají malby terapeutický přesah, na ortopedii pomáhají s motivací a s rehabilitací, oční oddělení anebo ORL mají motivy, které pomáhají při diagnostice. Pro více informací navštivte fotogalerii www.nfzz.cz.

Kam dál? Zásilkovna se do projektu NFŽŽ zapojila minulý rok. Jak spolupráce probíhala? Vše se dočtete zde.


Sdílet:

Rubriky